metin, yazı tipi, grafik, ekran görüntüsü içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

 

Araştırma Makalesi

Research Article

Penil Blok Uygulamasının Sistoskopideki Ağrı Kontrolüne Etkisi

The Effect of Penile Block Application on Pain Control in Cystoscopy

 

*Hakan TÜRK1 [ID], Erkan ARSLAN1 [ID]

 

Özet

Sistoskopi birçok ürolojik işlem sırasında başvurulan oldukça etkin bir tanı ve takip yöntemidir. Son zamanlarda fleksibl sistoskopların daha sık kullanılmasıyla ağrı azalsa da sistoskopi bazı hastalar için halen gerçekten rahatsız edici bir yöntemdir. Bu çalışmada sistoskopi sırasında penil blok uygulamasının ağrı kontrolüne etkisini araştırmayı amaçladık. Çalışma Mart 2017 ile Haziran 2019 tarihleri arasında çeşitli nedenlerle rijid sistoskopi yapılmış olan 157 erkek hastaya ait dosyaların geriye dönük olarak taranması ile gerçekleştirildi. Hastalar penil blok yapılan ve yapılmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Ağrı düzeylerini değerlendirmek için tüm hastalara vizüel analog skalası kullanıldı. Grup I'de 87, Grup II'de ise 70 hasta vardı. Grup I'deki ortalama ağrı skoru (4.40±0.782), Grup II'ye (1.84±0.681) göre daha yüksekti ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0.032). Penil blok ile birlikte üretral lidokainli jel kullanılmasının sistoskopi sırasında ağrıyı en aza indirerek bu işlemin tolerasyonunu arttırdığı gösterilmiştir.

Anahtar kelimeler: Penil blok, Sistoskopi, Lubrikan gel, Ağrı, Lokal anestezi.

 

Abstract

Cystoscopy is a very effective diagnostic and follow-up method used during many urological procedures. Although the pain has decreased with the frequent use of the flexible cystoscope recently, it is a really uncomfortable method for some patients. In this study, we aimed to investigate the effect of penile block application on pain control during cystoscopy. In this study, the files of 157 male patients who underwent rigid cystoscopy for various reasons between March 2017 and June 2019 were retrospectively scanned. The patients were divided into two groups; those who underwent penile block and those who did not. A visual analog scale was used in all patients to evaluate pain levels. Group I contained 87 and Group II contained 70 patients. The mean pain score in Group I was higher (4.40±0.782) than that in Group II (1.84±0.681) this difference was statistically significant (p=0.032). The use of urethral lidocaine along with penile block has been shown to minimize pain during cystoscopy and increase the tolerability of this procedure.

Keywords: Penile block, Cystoscopy, Lubricant gel, Pain, Local anesthesia.

 

 

 

Giriş

Sistoskopi birçok ürolojik işlem sırasında başvurulan oldukça etkin bir tanı ve takip yöntemidir. Meatusdan başlayan ve mesanenin içine kadar uzanan üretra mukozasının ve mesanenin incelendiği bu işlem özellikle genç erkeklerde oldukça ağrılıdır. Genellikle işlem sırasında lokal anestezik ve kayganlaştırıcı olarak %2lik lidokainli jel kullanılmaktadır [1,2]. Buna rağmen hastalar yine de genel anestezi altında yapılan işlem kadar konforlu olamamaktadır. Hastaların ağrısı sadece üretra mukozasından kaynaklanan bir ağrı değil, bunun yanında işlem sırasındaki intraüretral basınç artışı ve gerilmeye bağlı ağrıları da olmaktadır. Son zamanlarda fleksibl sistoskopların yaygın kullanılmasıyla ağrı azalsa da bazı hastalar için gerçekten rahatsız edici bir yöntemdir. Bu nedenle ofis sistoskopiler için hastanın ağrısını en aza indirecek yöntemler için araştırmalar devam etmektedir.

Biz bu çalışmamızda sistoskopi sırasında lokal anestezik olarak %2’lik lidokainli jel yanında prilokain ile penil blok yapılmasının ağrı kontrolüne etkisini araştırmayı amaçladık.

 

Gereç ve Yöntem

Bu çalışmaya etik kurul onayı alınması sonrası başlanmış (Etik Kurul No: UÜ 201-201-03) ve çalışma Helsinki İlkeler Deklarasyonu’na uygun bir şekilde yürütülmüştür. Çalışmada Mart 2017 ile Haziran 2019 tarihleri arasında çeşitli nedenlerle rijid sistoskopi yapılmış olan 157 erkek hastanın dosyası geriye dönük olarak tarandı. Hastalar iki gruba ayrıldı. Birinci grupta üretraya sadece lidokainli jel yapılan hastalar yer almakta idi (Grup I). İkinci grupta ise üretraya lidokainli jel ve prilokain uygulaması ile birlikte penil blok yapılan hastalar yer almakta idi (Grup II). Kliniğimizde rutin olarak kayganlaştırıcı olarak ve lokal anestezi amacıyla %2lik lidokainli jel kullanılmaktadır. Sistoskopi endikasyonlarını alt üriner sistem semptomları, hematüri araştırılması ve mesane tümörü kontrol sistoskopileri oluşturuyordu. Üreteral stent takılması veya çekilmesi, üretral darlık, spinal kord hasarı ve sistoskopi sırasında punch biyopsi alınması gibi özel durumları olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Tüm hastalardan işlem öncesinde ayrıntılı öykü alındı, fizik muayene ve idrar tetkikleri yapıldı. Enfeksiyon tespit edilen hastalarda işlem ertelendi. Ağrı düzeylerini değerlendirmek için tüm hastalarda vizüel analog skala (VAS) kullanıldı. İşlemden önce hastalara, yapılacak olan sistoskopi ve VAS ile ilgili ayrıntılı bilgilendirme yapıldı. Sistoskopi işlemini lokal anestezi altında istemeyen, üriner sistem enfeksiyonu tespit edilen, kullanılan lokal anestezik maddelere karşı alerjisi bulunan ve işlem öncesi herhangi bir ağrı kesici kullanmış olan hastalar çalışmaya alınmadı.

Hastalara rutin olarak sistoskopi öncesi yapılacak işlemle ilgili onam formu imzalatıldı. Hastalara litotomi pozisyonu verilip ardından gerekli cerrahi sterilizasyon yapıldı. Hastalara işlemden 5 dakika önce olmak üzere birinci gruba 11 ml şırınga ile %2lik lidokainli jel (Cathagel 12.5 gr tek kullanımlık tüp), ikinci gruba yine %2lik lidokainli jel (Cathagel 12.5 gr tek kullanımlık tüp) ve ek olarak penil blok için penis radiks dorsaline enjektör ile prilokain (Citanest flakon %2 10 cc) uygulandı. Üretraya verilen maddenin geri kaçmasını engellemek ve dokulara daha iyi penetrasyonunu sağlamak için glans penis distaline penil klemp kullanıldı. Sistoskopi, 17 Fr (Karl-StorzGermany) rijid sistoskop ile 40cm su basıncında ve steril izotonik kullanılarak yapıldı. Vital bulgular, ortalama arteriyel kan basıncı, kalp hızı, oksijen satürasyonu; sistoskopiden önce, sistoskopi sırasında ve sistoskopi sonrasında yakın takip edildi. Ağrının derecesi VAS skalası kullanılarak sistoskopi sırasında ve sonrasında değerlendirildi. Her iki gruptaki hastaların tüm verileri karşılaştırıldı.

Tüm istatistiksel değerlendirmeler SPSS vs. 15.0 (IBM Inc., Chicago, IL, USA) yazılım programı kullanılarak yapıldı. Sonuçların analizi için student t testi kullanıldı ve ortalama ± standart sapma (SD) olarak ifade edildi, p<0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.

 

Bulgular

Çalışmaya rijid sistoskopisi yapılan 157 erkek hasta dahil edildi. Grup I'de 87, Grup II'de ise 70 hasta vardı. Grup I'deki hastaların ortalama yaşı 52.07±10.81 yıl, Grup II'deki hastaların yaş ortalaması 53.11±11.32 yıl idi. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.382). Grup I'deki ortalama ağrı skoru (4.40±0.782), Grup II'ye (1.84±0.681) göre daha yüksekti ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0.032). Ortalama işlem süreleri Grup I ve Grup II'de sırasıyla 6.13±0.621 ve 6.88±0.527 dakika idi (p=0.069). Grup I'deki 12 hasta için (%13.8) işlemin ardından penil ağrı ve dizüri için aneljezik ihtiyacı olurken, grup II'deki 2 (%2.9) hastada dizüriye bağlı aneljezik ihtiya oldu (Tablo 1).

Daha fazlasını okumak için makalenin pdf formatına bakınız...

DOI:

10.54584/lms.2024.45

Article in Turkish

 

1Department of Urology, Uşak University Faculty of Medicine, Uşak, Türkiye.

 

*Corresponding author

Hakan Türk; Assoc.Prof., Department of Urology, Uşak University Faculty of Medicine, Uşak, Türkiye.

E-mail:

hkntrk000@hotmail.com

 

Received: 30.10.2023

Accepted: 20.12.2023

Published: 02.01.2024

Cite as: Türk H, Arslan E. The Effect of Penile Block Application on Pain Control in Cystoscopy. Life Med Sci 2024; 3(1): 1-4.

 

View in academic indexes and databases

metin, küçük resim içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

metin içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

 

 

 

Cited by 0 article*, 0 book chapter.

 

©Copyright LMS. Licensed by Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).